Povinná výbava auta v roce 2022 – na co nezapomenout?

Nový rok, nové cesty, ale i nová pravidla. Nicméně co se týče povinné výbavy vozidla v ČR, tak ta v roce 2022 zůstává oproti roku předcházejícímu nezměněna. Vždy je ale dobré, udělat si generálku. Na co tedy nezapomenout v roce 2022, než sednete za volant?

Věděli jste, že pokud vás policista načapá s nekompletní povinnou výbavou, hrozí vám pokuta až 2 000 Kč? Navíc se povinná výbava vztahuje nejen na řidiče automobilů a motocyklů, ale i na cyklisty. 

Povinná výbava automobilu 2022

I když se základní povinná výbava letos nemění, opakování matka moudrosti. Co je v letošním roce tedy součástí povinné výbavy? 

  • Autolékárnička
  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta pro řidiče
  • Rezervní kolo nebo lepící sada, příruční zvedák a klíč na matice (neplatí pro auta s asistenční službou výměny kola po celé ČR)

Doporučená doplňková výbava

Fotka od Skica911 z Pixabay 

I když zákon ukládá povinnost mít u sebe pouze výše uvedené 4 věci, při nepříznivé situaci zjistíte, že možná jenom to nestačí. Proto je doporučeno mít v autě ještě něco navíc, abyste tak byli připraveni na každou situaci. Nezapomeňte tedy ani na doplňkovou výbavu auta.

  • Reflexní vesty pro každého člena posádky
  • Hasící přístroj
  • Tažné lano
  • Startovací kabely
  • Náhradní žárovky a pojistky
  • Sněhové řetězy
  • Alkohol tester
  • Kanystr s pohotovostní naftou či benzínem
  • Škrabka a smetáček
  • Léky, které pravidelně užíváte

Povinné dokumenty

Zkušení řidiči, kteří za sebou mají už několik tisíc kilometrů, si možná říkají, že jenom s tím ale pořád na cesty vyrazit nemohou. Kromě technických pomůcek je tu i několik podstatných dokumentů, bez kterých by vás při policejní kontrole čekala pěkně mastná pokuta. Jaké dokumenty mít vždy u sebe?

  • Řidičský průkaz
  • Malý techničák
  • Zelená karta (doklad o povinném ručení)
  • Doklady dokazující platnou emisní a technickou kontrolu (aktuální samolepka na SPZ)

Kromě povinných dokumentů je užitečné mít v autě k dispozici formulář záznamu o dopravní nehodě.

TIP: Přečtete si tipy na bezpečné řízení.

Reflexní vesta

Jedna z nejdůležitějších částí povinné výbavy, která se v případě poruchy vozidla postará o vaši bezpečnost a viditelnost při pohybu na komunikaci. Podle technické normy jsou povolené 3 barvy – fluorescenční žlutá, fluorescenční oranžovočervená nebo fluorescenční červená. 

Jakmile při nouzovém stání vystoupíte z auta, měli byste na sobě již mít reflexní vestu oblečenou. Z toho důvodu doporučujeme mít ji někde po ruce, ideálně vedle sebe ve dveřích. Pokuta vás čeká v případě, že v autě chybí, ale také i když ji nebudete mít při pohybu po komunikaci řádně oblečenou. 

Vesta slouží k tomu, abyste byli viditelní i za snížené viditelnosti. Není od věci tedy vsadit na reflexní vestu z kvalitních materiálů, u které máte jistotu, že odrazivost je taková, jaká má být.

Autolékárnička

U autolékárničky však nějaké menší změny nastaly. Dříve platilo, že jste po datu expirace lékárničku museli kompletně vyměnit. Dnes ovšem stačí sledovat datum expirace u jednotlivých modulů. Moduly jsou dohromady 4 a neměl by být ani jeden z nich po datu použitelnosti. V případě, že nějaký materiál z lékárničky použijete, nezapomeňte jej doplnit, aby byla lékárnička kompletní.

Povinná výbava 2022 v zahraničí

Chystáte se na dovolenou nebo služební cestu? Víte, jak je to s povinnou výbavou u našich sousedů a dál? Před cestou za hranice ČR se vždy ujistěte, že splňujete veškeré technické požadavky požadované daným státem, jakožto i zákonnou povinnou výbavu.

Photo by Ploegerson on Unsplash

Povinná výbava na Slovensku

Odjakživa je Slovensko nejen naším sousedem, ale historicky i bratrem. V povinné výbavě auta nejsou tedy příliš velké rozdíly. Základem je mít výstražný trojúhelník, reflexní vestu a autolékárničku. Rozdílem ovšem je to, že reflexní vestu byste měli mít pro každého pasažéra. Navigace na Slovensku nesmí být připevněna na čelním skle nebo jiném místě bránícím ve výhledu.

Povinná výbava v Rakousku

Rakousko je jedním z nejpřísnějších sousedských států. Dejte si dobrý pozor nejen na povinnou výbavu, ale i na správný technický stav vozidla. Povinná výbava sice není širší, ale policisté jsou zde přísnější a často nekompromisní. Základem je opět výstražný trojúhelník, reflexní vesta a autolékárnička. Vestu nemusí mít každý pasažér, pokud nevystoupí z auta. Což je zrovna při nehodě základ, takže raději mějte vest dostatek. V Rakousku je také zakázáno mít ve voze on board kameru. 

TIP: Víte, jaké jsou rozdíly v povinné výbavě v zemích při cestování do Chorvatska?

Povinná výbava v Německu

Německo je v tomto ohledu poněkud benevolentnější. Reflexní vesta je zde určena pouze majitelům vozů registrovaných v Německu. Pro ostatní povinná není, jestliže neřídíte služební nebo užitkový vůz. Podobně je to i s výstražným trojúhelníkem. Mít jej mají povinnost vozidla registrovaná v Německu. Pro ostatní však platí zákony země, ve které je auto registrováno. Stejně jako u nás je ale povinné mít autolékárničku, bez níž vám hrozí pokuta až 15 €.

Povinná výbava v Polsku

Součástí povinné výbavy v Polsku je výstražný trojúhelník a pro auta registrovaná v Polsku ještě navíc hasící přístroj. Ovšem autolékárnička spadá pouze do doporučené výbavy.

Klára Kohoutová, SEO služby a copywriting