Kupuji ojetinu: co všechno byste měli vědět o nákupu ojetého auta

Nákup ojetého vozu se může zdát jako náročný úkol, kdy se za nablýskaným zevnějškem může skrývat pochybná historie. S bystrým okem a správnými informacemi je však možné odjet s klenotem, a ne se šrotem. Pojďme společně proniknout do úskalí nákupu ojetého vozu, vyvarujete se tak běžným nástrahám a zajistíte, že vaše příští investice bude fungovat bez problémů, dlouho vydrží a bude stejně dobrá jako nová. 

Na vaší cestě při koupi vozu je důležité postupovat pečlivě, abyste si byli jisti, že volba bude správná a nebudete jí v budoucnu litovat. Poděkuje i vaše peněženka.

Tento průvodce je přizpůsoben tak, vám přiblížil okolnosti nákupu vozu, a to i přesto, že autům příliš nerozumíte. Od vytipování ideálního místa pro nákup, po základní údaje, které je třeba zkontrolovat při prohlídce vozidla. Zkrátka zde najdete snad vše, na co si dát pozor při koupi auta.

Kam se uchýlit ke koupi vozu?

Obecně lze možnosti, které můžete pro koupi vozu využít, rozdělit na nákupy u prodejců, soukromé prodeje, hledání štěstí v aukcích nebo procházení rozsáhlého digitálního trhu online. Každá metoda má své vlastní výhody a problémy a nejlepší volba často závisí na preferencích, znalostech a úrovni pohodlí kupujícího. 

Koupě auta online

Vlna online nakupování se zdá být nezastavitelná, a to včetně velkých položek, jako jsou vozidla. Zatímco automobiloví giganti se nyní naladili na trend online prodeje nových vozů, mnozí zákazníci již delší dobu loví na webu ojetá vozidla. Ve většině případů jde o instituce, které vozy kupují a následně takto prodávají na internetu. 

Tento obchod lze potvrdit virtuálně, a to buď vstupem do aukce nebo prostým stisknutím tlačítka “koupit nyní”.

Zde je však třeba postupovat opatrně. Je rozumné si vůz osobně prohlédnout a navázat s prodávajícím kontakt. Pokud jste však připraveni určit cenovu nabídku, další proces je pak rychlý a snadný. 

Po rozhodnutí koupit vůz tímto způsobem je běžné, že prodejci očekávají zálohu předem, obvykle prostřednictvím platforem, jako je Paypal, než si budete moci své nové auto vyzvednout.

Prodejci nemají příliš v lásce ty, kteří to nemyslí vážně. Myslete ale na to, že pokud nebude auto ve finálním kroku prodeje odpovídat stavu podle vašich představ, vždy můžete vycouvat. 

Jakmile se však jednou zavážete, buďte si vědomi, že jste se rozhodli – ať už si později rozmyslíte jeho odstín nebo přehodnotíte materiál sedadel.

A pokud je vámi vybrané vozidlo na míle vzdálené a osobní odběr se vám zdá skličující, buďte klidní. Je připravena nesčetná řada spolehlivých přepravních služeb, které vám jej přivezou až před vjezd, a to vcelku za rozumnou cenu.

Mohlo by vás zajímat: Při výběru auta hraje roli spousta proměnných, které vás budou zajímat – od obsahu nebo počtu kW přes značku až po pohon. Víte, jak funguje pohon 4×4 a proč je dobré ho na autě mít? 

Koupě auta od soukromých prodejců

Lákavá nabídka soukromých ojetých vozů často pramení z možných finančních úspor. Při soukromé koupi vozu je totiž jeho cena obvykle nižší než cena vozu v autobazaru. Je to především proto, že soukromí prodejci si nedělají starosti s režijními náklady a nesnaží se dosáhnout vysokých zisků. Navíc je zde prostor pro smlouvání, protože prodávající strana není nikomu vázaná.

Výraznou výhodou soukromých nákupů je možnost zjistit historii vozu přímo od jeho předchozího majitele. Dobře udržované vozidlo obvykle odráží to, jak o něj bylo postaráno. Pokud najdete čistý vůz s drobnými nebo zanedbatelnými karosářskými problémy, je pravděpodobné, že s ním bylo v průběhu let zacházeno šetrně.

Jednání s předchozím majitelem také nabízí jedinečný pohled na důvody prodeje. Jedná se o výměnu za nový prostředek nebo je s vozem nějaký skrytý problém, který chce předat dál? Jde o informace, které vám mohou mnohé napovědět. 

Většina soukromých prodejců je vedena správnými úmysly, někteří však mohou mít nadhodnocené ceny svých vozidel. Nezřídka se setkáte s těmi, kteří své vozy oceňují podobně jako přeprodejci. Ačkoli jsou často přístupní úpravě ceny, v takových scénářích je na místě trpělivost.

Jedním ze zásadních bodů, který je třeba vzít v úvahu, je absence důsledných kontrol stavu vozů prodávaných soukromě. Na rozdíl od vozů dealerů, které procházejí důkladnými kontrolami, soukromé prodeje takové záruky nemají. To klade na kupujícího povinnost, aby byl při prohlídkách a zkušebních jízdách obezřetný.

Je také důležité si být vědom jedné záležitosti. Odkrytí nečekaných závad na ojetém autě krátce po jeho koupi je nepříjemná situace, s níž se mnoho z nás může identifikovat. Zákon je však na straně kupujícího — pokud se v prodejní smlouvě neobjeví kompletní výčet všech problémů vozu, má kupující právo požadovat vrácení peněz nebo zaplacení nákladů na opravu.

Koupě ojetého vozu u prodejce, v nezávislém autoservisu

Mnoho lidí si myslí, že cesta přímo k prodejci je ta nejjednodušší. Zejména pro ty, kteří mají omezené znalosti o automobilech, je však koupě ojetého vozu u prodejce snazší. Nabízí totiž úlevu od veškerého papírování a zařizování kolem. 

V automobilovém průmyslu se termín “obchodník” vztahuje na každého, kdo kupuje a prodává vozidla ve svém vlastním zájmu, či přímo v rámci profese.

Tato široká definice zahrnuje jak jednotlivce, který prodává auta ze své příjezdové cesty, tak rozsáhlé franšízové prodejny, které se mohou pochlubit řadou i prakticky nových vozů. Zázemí těchto obchodníků se samozřejmě liší, pokud jde o přípravu celého nákupu, poprodejní podporu, atp.

Větší podniky mají často více zdrojů a větší režijní náklady, což ale bohužel přímo ovlivňuje cenu vozidla.

Když se rozhodnete pro velkého prodejce nebo uznávaný autoservis, je to implicitní záruka kvality. Takové provozovny obvykle provádějí důkladné kontroly ojetých vozů a nabízejí záruky. 

Naproti tomu menší prodejce může nabídnout nižší počáteční cenu, ale nezapomeňte, že jeho vozidla často procházejí méně kvalitní přípravou. Spousta prodejců používá speciální čisticí prostředky pro mytí vozidla. Proto se může díky nablýskanému interiéru a exteriéru zdát, že je auto zcela vpořádku. Nesmíte však zapomínat na to, že auto jako celek je mnohem více, než pastva pro oči. Jde zejména i o to, co je pod kapotou. 

Jak se tedy rozhodnout?

Začněte zhodnocením svých potřeb. Pokud hledáte dlouhodobé rodinné vozidlo, záruky poskytované autoservisem vám mohou stát za dodatečné náklady. Pokud jsou však na prvním místě vašeho seznamu priorit rozpočtová omezení, můžete se přiklonit k ekonomičtějším možnostem, a to i přes potenciální rizika, jako je koupě vozidla online, z aukce anebo od soukromých prodejců. 

Nezávislé autoservisy často nabízejí širokou škálu vozů, od nových po starší modely. Významnou výhodou těchto provozoven je jejich pověst. Rychlé vyhledávání na internetu může poskytnout informace o zkušenostech zákazníků z minulosti.

Ne všechny nezávislé autoservisy jsou při předprodejní přípravě důkladné a záruky, které nabízejí, mohou mít omezující podmínky. Nejlepší možností je poradit se s osobami, které mají s danou společností či nákupem podobného typu zkušenosti. 

Co zkontrolovat před koupí ojetého vozu?

Při koupi vozu nejde jen o to, abyste uzavřeli smlouvu, ale také o to, abyste se ujistili, že se vám obchod skutečně vyplatí. Až se budete připravovat na toto významné rozhodnutí, zvažte při tom následující části, které jsou pro další užívání vozu klíčové. 

1. Odhalení minulosti vozu

Historie: Nebojte se ponořit do zprávy o historii vozidla. Taková zpráva není jen o minulých nehodách, ale obsahuje i podrobnosti o změnách vlastníků, o tom, zda se vůz potýkal s významnými škodami, jako jsou povodně, nebo zda byl někdy označen jako havarovaný.

Servisní záznamy: Z nich lze vyčíst, jak pečlivě byl vůz udržován. Časté výměny oleje, servis brzd a včasné výměny řemenů jsou známkou dobře udržovaného vozidla. Pokud však nejsou pro daný vůz záznamy k dispozici, může jít buďto o nedbalost při jejich uchovávání ze strany majitele, či mohou být majitelem “ztraceny” záměrně.

2. Prohlídka exteriéru a interiéru:

Kontrola karoserie: Kromě viditelných promáčklin nebo rzi využijte hmatovou kontrolu. Přejíždějte rukou po povrchu, abyste odhalili jinak neviditelné nerovnosti, které mohou být následkem nehlášených nehod.

Vnitřek vozu: Stav interiéru může být stejně vypovídající jako stav exteriéru. Kromě opotřebení zkontrolujte každý spínač, knoflík a tlačítko. Nezapomeňte, že špatně fungující klimatizace může naznačovat problémy s elektřinou, nejen vadnou klimatizaci samotnout. Při dlouhém zanedbávání interiéru mohou vzniknout nečistoty a nedokonalosti, které s časem není možné odstranit. Zaměřte se i na tuto skutečnost.

3. Kontrola pod kapotou:

Kapaliny: Olej ve vozidle by měl mít nejen správnou hladinu – měl by mít i správnou konzistenci a bravu. Mléčná barva naznačuje únik chladící kapaliny. Kapalina v převodovce by měla být růžová nebo červená; hnědý odstín nebo spálený zápach mohou signalizovat blížící se nákladnou opravu.

Řemeny a hadice: Jde o nedílnou součást celkové funkce motoru. I drobné praskliny na řemenech nebo křehké hadice mohou vést k závažným poruchám na silnici s následnými nákladnými opravami.

4. Odhalující zkušební jízda:

Jízdní dynamika: Věnujte velkou pozornost tomu, jak vůz reaguje. Řídí se pohodlně, aniž byste museli bojovat s volantem? Brzdí i bez toho, aniž by táhlo do strany? Odpovídá tah motoru jeho výkonu?

Zvuky: Jakékoli chrastění, syčení nebo řinčení jsou důvodem k obavám. Pozorujte, jak se vůz chová na nerovných cestách. Nadměrné poskakování může signalizovat problémy s odpružením.

Při zkušebních jízdách je vhodné mít po ruce dobrého kamaráda či známého, který se v autech vyzná. Rozpoznat totiž takové závady může vyžadovat určité znalosti a hlavně zkušenosti.

5. Hodnocení profesionálním mechanikem:

Objektivní hodnocení: Zatímco vy budete mít na koupi emocionální zaujetí, mechanik nikoliv. Poskytne vám objektivní hodnocení a upozorní vás na problémy, které jste mohli přehlédnout nebo podcenit.

Pohled do budoucnosti: Kromě současných problémů dokáže dobrý mechanik na základě stavu vozu předpovědět možné budoucí opravy a životnost vozidla. 

6. Dekódování dokumentů:

Konzistence VIN: Identifikační číslo, neboli VIN číslo vozidla, by se mělo shodovat na podvozku, bloku motoru i v dokumentech. Poskytuje také možnost, jak si prověřit celou historii vozidla.

Legitimní vlastnictví: Ujistěte se, že prodávající vůz skutečně vlastní. Existující zástavní právo nebo neshodná jména mohou nákup zkomplikovat. Určitou indicií pro koupi vozu je také to, kolikátým majitelem prodávající je. Čím nižší počet majitelů, tím větší šanci na dohledání všech informací o vozidle máte.

Proč nakupovat, či nenakupovat, vozy ze zahraničí?

Při hledání nového vozu se mnozí ptají, zda je vhodné obrátit se k zahraniční nabídce. Skutečně může být tento krok výhodný? Podívejte se na hlavní důvody pro i proti nákupu automobilu ze zahraničí.

Výhody nákupu vozů ze zahraničí:

  • Větší výběr modelů a verzí: Otevřením se zahraničnímu trhu si dáváte možnost vybrat si z širšího portfolia automobilů. Některé modely nebo speciální edice nejsou v některých zemích dostupné, a proto může být import jedinou možností, jak je získat.
  • Lepší cena za stejnou kvalitu: Za určitých okolností může být automobil v zahraničí výrazně levnější než v domovské zemi, a to i po započítání všech nákladů spojených s přepravou.
  • Celkově lepší stav vozidel: V zemích s přísnějšími technickými kontrolami mohou být vozy udržovány v lepším technickém stavu, což znamená, že mohou mít delší životnost a méně problémů při budoucím užívání.

Nevýhody nákupu vozů ze zahraničí:

  • Složitější administrativa: Nákup vozu v zahraničí s sebou přináší množství administrativních povinností – od dovozních poplatků, přes technické kontroly, až po zajištění potřebných dokumentů.
  • Možná neznámá historie vozu: Ačkoli existují databáze, které mohou poskytnout informace o historii vozu, v některých zemích nemusí být tyto informace tak přesné a dostupné jako v domácím prostředí.
  • Specifikace a vybavení vozu: Automobily určené pro zahraniční trhy mohou mít odlišné specifikace nebo vybavení, které nemusí vyhovovat standardům nebo požadavkům vaší země.

Závěrem

Nákup ojetého vozu se podobá vzrušujícímu dobrodružství. Každý krok, pokud jej zvolíte s rozmyslem, vás přivede blíže k vašemu ideálnímu vozidlu, v ideálním případě s perfektním poměrem kvality a ceny.

Při hledání vašeho ideálního vozu máte nespočet možností: od tradičních prodejců, přes specializované online platformy až po osobní nabídky v místních inzerátech. Každá z těchto možností nabízí své vlastní jedinečné zkušenosti, ale všechny mají společný cíl – spojit vás s hodnotným automobilem.

Ale stejně jako každý zkušený kupující varuje, že o úspěchu rozhodují nepředvídané překážky a nástrahy. Buďte vždy ostražití před příliš výhodnými nabídkami, vždy vyžadujte dokumentaci o servisní historii a nikdy nepodceňujte hodnotu důkladné mechanické prohlídky.

Nákup vozu ze zahraničí obecně může přinést několik výhod, zejména pokud hledáte specifický model nebo verzi, kterou doma nemůžete najít. Nicméně je třeba pečlivě zvážit všechna pro a proti, především s ohledem na administrativní náročnost a potenciální rizika spojená s neznámou historií vozu.

Jako úplně poslední krok se ujistěte, že je v koupeném vozidle předepsaná povinná výbava. Mnozí jedinci tuto záležitost zanedbávají, tak ať na to při silniční kontrole nedoplatíte.  

A předtím, než se rozhodnete pro konkrétní vůz, nezapomeňte, že koupě ojetého vozu není pouhá transakce – je to nelehký úkol, při kterém je ale vhodné postupovat s obezřetností.

Jakub Novák, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu